02 January 2017

Jenjalan ke Blue Cube Celcom, Aeon Bandaraya Melaka

Kena pergi Celcom centre... Paling terdekat adalah kek melako bandaraya beribu trafik light. 
Sim card rosak nak buat baru. Alang2 tu beli No baru lain, senang nak tukar ke plan lain kalau perlu.
Jadi waktu ni La kalau nak bawak korang semua berjalan pun. X boleh nak g berjalan selalu mcm dulu. Sebab ibu ada Baby dalam perut, x berapa nak kuat jalan je jauh. Lg pun bajet cukup utk g servis centre je. Hahahaha...  Xpe xpe..  X g jenjalan makan angin pun kita leh je makan angin aircond.

Ni kat Aeon bandaraya melaka atau Aeon melaka Sentral. Tempat ok, banyak pilihan makanan. 


21 November 2016

Perpindahan ke KKTM Ledang ...... SEMULA??

Setelah sekelian lamanya berada di KKTM Ledang, dan dapt semula berpindah ke PMD Kuala Pilah demi lebih dekat dengan keluarga... akhirnya berpindah semula ke KKTM Ledang... WHY???

Ramai yang datang tanya kenapa? kenapa balik ke sana? naik pangkat ke?
PMD Kuala Pilah x best ke?

well.... x sebenarnya...  x best ke duduk seremban? hmmm... x best sebenarnya...

apakah punca kepada permohonan kepada pertukaran kembali ke KKTM Ledang?

sebenarnya bai,.... kalau nak di senaraikan, ianya berpunca daripada banyak sebab... banyak sebab sampai sebelum ni memohon untuk keluar dari N9 x kesah kemana-mana asalkan ada kuarters..

hahaha... nampak x, kenapa nak kuarters?

kenapa tak nak duduk seremban, rumah sendiri? (MARA punya- sebab loan ngan MARA hahaha)

hmmm...

expectations dan harapan terhadap..

  • Scouting?
  • suasana pembesaran anak-anak?
  • riadah dan rekreasi?
  • Kongsi?
  • Silat?
  • keluarga, adik beradik ipar duai?
  • kos kehidupan?
  • jarak antara tempat kerja?
  • suasana di tempat kerja?
  • business?
  • keluarga?
  • isteri x bekerja?
Mana satu? 

sebenarnya semua ni memainkan peranan terhadap permohonan untuk kembali ke KKTM Ledang?

ye ke nak KKTM Ledang, bukan ke sebelum ni permohonan asalkan bukan N9... asalkan bukan N9? hahahaha...

well, ada mohon ke Sri Gading juga... tp sebab lambat dapat confirmation Kuarters,, lagipun Ledang is my 1st choice, Sri Gading 2nd, 

tapi nampaknya nak Johor juga... kenapa Johor? sebab cutinya Jumaat dan Sabtu? Negeri lain pun ada cuti Jumaat Sabtu... tapi kenapa Johor? 

hahahahaha....

akibat tulisan hampeh ni akan di siarkan, maka reason sebenar biar di simpan sendiri sahaja, lebih kepada suasana pembesaran anak-anak...  Tapi senarai di atas tu semua memainkan peranan...

Syukur Alhamdulillah, dalam bulan 9 dapat panggilan daripada Abg Izhar staff Ledang mengatakan ada kekosongan, wahhh... terus buat surat pada waktu itu juga terus.. .. dengan pantas...

dan pada hari yang sama juga mendapat sokongan Pengarah, En. Mumfahir dan di hantar ke BSM.. 

x sampai dalam 3 minggu...



hmmm... dah masa untuk meninggalkan PMNN9...

Dah tiba masa untuk kembali ke Ledang... well.. dah jadi daerah Tangkak pulak masa tu... x kesah la.. asalkan bukan N9 hahahaha...

gembira tak terkata., kena tinggalkan yang di Seremban .. kena tinggalkan yang di Negeri Sembilan, 

dalam kehidupan ni, kita tak boleh Control, dan kita tak boleh ubah apa yang kita tak boleh nak control, semua list di atas tadi adalah senarai yang kita tak boleh nak control, permohonan ke Ledang ni pun yang dapat di control hanyalah permohonan itu sahaja, pergerakan selepas permohonan asal dari tangan  aku hingga keluar pekeliling ni semua adalah di luar control... FUCK... sebenarnya permohonan yang berasal dari aku kononnya adalah dari Allah... aku xde apa.. aku xde.. yang wujud hanya Allah..

Permohonan tiada guna cable2,.. tiada guna telefon dan pujuk rayu... hanya pada Allah juga.. dan Allah juga yang menentukan ada kekosongan dan permohonan di luluskan...

jadi, semua point2 di atas tadi dah berjaya di kurangkan, berjaya di rendahkan tahap semak dan memeningkan kepala.. 

mungkin di sini akan lebih baik, mungkin di sini akan lebih aman.. mungkin di sini akan lebih tumpuan, mungkin di sini akan lebih kurang harapan terhadap perkara2 yang di atas tadi, balik ke seremban  sekejap utk membantu, menyelesaikan, etc perkara2 tersebut, sekiranya sudah tiba masanya perkara2 tu tidak dapat nak diselesaikan, maka adalah lebih baik kita tinggalkan perkara2 tu semua dan kurangkan tumpuan.. tumpu kepada kendiri, tumpu kepada keluarga.. tumpu kepada KEMAMPUAN diri...

Syukur Alhamdulillah, ..

ada rakan2 yang marah2 dan hairan kenapa nak keluar dari N9 ... banyak reasonnya beb..

tapi untuk pengetahuan korang semua.. aku happy kat cni, korang patut feel happy for me too..

maaf tak dapat bersama kalian dalam pembangunan sebarang perkara yang kita commit bersama sebelum ni, aku bukan rasa aku tak sesuai, aku juga rasa korang tak se commit aku hahahaha...

well, enough said, lagi lama masa terluang, lagi banyak lobang pecah, orang yang banyak bercakap, akan banyak salah cakap... 

Assalamualaikum.





   

05 November 2016

Pulau Besar Melaka


 Last trip sebelum Ramadhan. Seminggu sebelumnya pun dtg cni jugak, tp tu trip bawak bond n wife berubat. Ni trip bawak family jenjalan. Dan juga trip eksperimen bawak nak tido khemah dan perkhemahan ke dua Nadia. 1st perkhemahan Nadia adalah kat ulu bendul. Walaupun semalam aje, tapi leh tahan gak ujian dia... Panas dan banyak nyamuk. 
Cuma trip ni x berapa best sebab line up x cukup . Nurul x ikut sekali sebab dia kat kampung... Masa pergi ni bila dah sampai sana, Nurin lak demam panas. Tp semua ok sebab yg pergi semuanya kepala ngam. Thanx to Abe n Farien. 

Macam yg telah dimaklumkan sebelum ni.  Pulau Besar Melaka dah mula ok, tak mcm dulu. Tapi kehadiran golongan "mendung" sedikit sebanyak menganggu kecantikan persekitaran. Golongan mendung ni sama je macam golongan pariah melayu. Bila ramai , mengepak la mereka. Bezanya golongan mendung ni x ramai pun dia mengepak jugak hahaha..  Golongan yg tak berapa nak mendung pun tetap musibat gak kalau buat perkara yg syirik kat sini.

Tapi tu adat la pada aku. X boleh nak terperanjat sangat dengan keadaan ni, it's in their blood. Ada reason Tuhan jadikan mereka begitu. 

Aku juga nak puji la ckit pada PBTMelaka. Bagus apa yg telah mereka cuba lakukan untuk kebaikan di sini. Penguatkuasaan x boleh disalahkan. Ni melibatkan kos. Cuma sedikit hairan kenapa yang sampai dah siap bina khemah mcm tinggal dan hidup ctu di biarkan. 

Owh ye... Masa trip ni , dan siap xray tulang belakang.. retak . Hahaha... Bila fikirkan balik,gila selamba pinggang problem tp selamba naik bot bersama pulau besar 2 kali... Hahahaha.... xpe... Sekarang dah semakin sihat, cuma memerlukan masa dan turunkan kadar obesiti diri. Punca jugak tu hahaha... 


















04 August 2016

Demi Masa.....???

وَالْعَصْرِ - Demi Masa atau Demi Waktu Asar..?

terdapat dua maksud pada ayat 'وَالْعَصْرِ ' ini. samada demi masa atau demi waktu asar.


persoalan : jika ayat وَالْعَصْرِ ini membawa maksud demi waktu asar, kenapa Allah memilih waktu Asar dan bukan waktu sembahyang yang lain..? tentu ada sebab atau rahsia disebaliknya

aku tak bermaksud utk menimbulkan lebih banyak teori tetapi ayat Al Quran terselindung banyak rahsia bagi orang yang mahu berfikir.

suatu petang aku cuba membahaskan ayat ini dengan seorang kawan. kemungkinan juga maksud demi waktu asar ini adalah merujuk kepada usia bumi atau merujuk kepada suatu jangkamasa.

jika dikira waktu sembahyang bermula dengan subuh. cuba kita buat perhitungan begini berdasarkan waktu sembahyang di kemaman pada hari ini..

Kemaman / Dungun
GMT 8
Qiblat Direction 291° 44′ 46″
Prayer Time

waktu beza antara waktu
Subuh 5:36
Zohor 12:55 7:19
Asar 16:13 3:18 10:37(jumlah jam bermula subuh sehingga mula asar)
Maghrib 18:54 2:41
Isyak 20:04 1:10 3:51(jumlah jam bermula asar sehingga mula isyak)

14:28(keseluruhan masa diambil)=100% usia bumi

peratus usia bumi yg masih tinggal = 3:51/14:28 = 26.61%
peratus usia bumi telah berlalu = 10:37/14:28 = 73.39%

***

mungkin banyak kesilapan dalam teori aku ini. sebenarnya rasa berdosa pun ada. takut orang kata menafsir tanpa ilmu pn ada. Tapi aku ingin berkongsi dgn kawan2.

ok. bagaimana jika pada masa kini bukan lagi waktu asar tetapi sudah sampai waktu maghrib atau hampir kepada waktu isyak..dah tentu dunia hampir kiamat (teori : waktu isyak adalah waktu akhir hayat bumi)..hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Mari kita hayati keseluruhan ayat ini...

Demi waktu Asar..Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh. Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”.



Tafsiran yg sempat di google..

Demi Masa..وَالْعَصْرِ

إِنَّ الإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ

إِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

"Demi masa!" (ayat 1). Atau demi waktu `Asar, waktu petang hari seketika bayang-bayang badan sudah mulai lebih panjang daripada badan kita sendiri, sehingga masuklah waktu sembahyang `Asar. Maka terdapatlah pada ayat yang pendek ini dua macam tafsir.

Syaikh Muhammad Abduh menerangkan di dalam Tafsir Juzu' `Amma bahwa telah teradat bagi bangsa Arab apabila hari telah petang[1], mereka duduk bercakap-cakap membicarakan soal-soal kehidupan dan ceritera-ceritera lain yang berkenaan dengan urusan sehari-hari. Kerana banyak percakapan yang melantur[2], keraplah kejadian pertengkaran, bersakit-sakitan hati sehingga me­nimbulkan permusuhan. Lalu ada yang mengutuki waktu 'Asar (petang hari), mengatakan waktu 'Asar waktu yang celaka, atau naas[3], banyak bahaya terjadi di waktu itu. Maka datanglah ayat ini memberi peringatan "Demi 'Asar", per hatikanlah waktu 'Asar. Bukan waktu `Asar yang salah. Yang salah adalah manusia-manusia yang mempergunakan waktu itu dengan salah. Memper gunakannya untuk bercakap yang tidak tentu hujung pangkal. Misalnya bermegah-megah dengan harta, memuji diri, menghina merendahkan orang lain. Tentu orang yang dihinakan tiada terima, dan timbullah silang sengketa.

Lalu kamu salahkan waktu 'Asar, padahal kamulah yang salah. Padahal kalau kamu percakapkan apa yang berfaedah, dengan tidak menyinggung perasaan teman dudukmu, tentulah waktu `Asar itu akan membawa manfaat pula bagimu


p/s-byk ayat2 alquran yang secara jelas menerangkan hakikat alam dan sains terutama dalam surah yaasin cuma pada masa kini baru ia dpt dibuktikan secara saintifik.

SUMBER : http://menerungpaya.blogspot.my/2009/10/demi-masa-atau-demi-waktu-asar.html

27 April 2016

Latihan Praktikal 120 jam di HTJ..

Melang sekali tiada gambar yang di ambil sepanjang 120 jam praktikal kat htj.  Praktikal ini adalah keperluan bagi kursus 1st Responder yang dilalui pada tahun lepas. Dalam kursus tu, kita belajar perkara-perkara yang perlu bagi team 1st responder yang membantu orang awam semasa bencana. Kursus adalah anjuran MARA HQ dikendalikan oleh MASTEM.